Ik verkoop mijn huis zelf - praktische tips, iedereen kan het!

Lees verder

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen. 

Ik verkoop mijn huis zelf - praktische tips

Zelf je huis verkopen scheelt enkele duizenden euro’s aan makelaarskosten. Maar er is meer, want je bepaalt zelf aan wie, wanneer en tegen welke prijs je verkoopt. Hoe verkoop ik mijn huis? Dit is een vraag die veel verkopers bezighoudt. Hier zijn verschillende methoden voor. Het belangrijkste is dat je de woning sneller verkoopt, je wilt immers niet maandenlang over een verkoop doen.

Makelaars zijn nóg duurder dan voorheen

In 2019 betaalde je bij verkoop van de woning gemiddeld € 3.625,- aan de makelaar. In 2020 is dit gestegen naar een gemiddelde van € 4000. De tarieven van makelaars zijn in een jaar tijd met maar liefst 10% gestegen.

Hoe berekent een makelaar zijn tarief? De doorsnee makelaar rekent met een percentage van 1,5% van de verkoopprijs. Gaat jouw woning voor € 280.000 weg, dan betaal je dus € 4.200,- aan makelaarskosten. Het percentage kan per verkoopmakelaar verschillen, daarom is het goed om te vergelijken.

Ik verkoop mijn huis zelf: besparen op de kosten

Ruim € 4.000,- aan een makelaar betalen, dat kan natuurlijk veel goedkoper. Waarschijnlijk sta je op het punt dat je denkt: “ik verkoop mijn huis zelf”. Wat ben je dan ongeveer kwijt? Dit hangt een beetje van de promotie af. Helaas kun je als particulier je woning niet zelf op Funda plaatsen, dit moet via de makelaar. Dit kan wel via Jaap, ook een bekende huizensite. Prijs: vanaf € 320, oplopend tot € 1170.

ik verkoop mijn huis zelf - joke

Bovenstaand bedrag is in ieder geval goedkoper dan via de makelaar, maar misschien heb je geen behoefte aan vele bezichtigingen en onderhandelingen. Bovendien geeft plaatsing op een verkoopsite je geen garantie dat je de woning daadwerkelijk verkoopt. In dit laatste geval ben je je investering kwijt. Ons bedrijf Zelfwoonhuisverkopen biedt de voordelen van het zelf verkopen, garanderen een goede prijs én werken zonder kosten voor de verkoper.

Vraag een gratis waardebepaling aan.

Hoe verkoop ik mijn huis effectief?

Makelaars vinden het niet prettig dat huiseigenaren hun huis zelf verkopen. Logisch, wanneer je zelf je huis verkoopt loopt de makelaar inkomsten mis. Toch kun je net zo goed of misschien wel beter als de makelaar je woning verkopen.

Hoe verkoop ik mijn huis effectief? Door dit tegen zo laag mogelijke kosten te doen. Plaats de woning op gratis websites en op social media. Vergeet niet een bord in de voortuin of voor het raam te plaatsen, ook dit trekt potentiële kopers aan.

Zorg dat de woning verkoopklaar is. Bereid een eventuele rondleiding voor, hiermee haal je het maximale uit je verkooppraatje. Het is belangrijk dat je alle technische details kent, je bent ook verplicht tot het vermelden van verborgen gebreken (mits je hiervan op de hoogte bent). Denk van tevoren ook aan het bedrag wat je voor je woning wilt hebben. De potentiële koper zal laag inzetten terwijl jij aan de andere kant een hogere prijs vraagt. Uiteindelijk moeten jullie uitkomen op de prijs die jij in gedachte had.

Heb je geen haast met verkoop van de woning, dan is dit een zeer goede methode om je huis effectief te verkopen.

ik verkoop mijn huis zelf - nadinio

Ervaringen met zelf verkopen van je huis

Benieuwd naar ervaringen van andere mensen die hun huis zelf verkopen? Over het algemeen zijn de ervaringen goed. Dit komt omdat je zelf het heft in handen neemt, de verkoopprijs bepaalt maar ook alle zaken hieromheen. Vaak zijn dit soort ervaringen beter dan wanneer je de woning via de makelaar verkoopt.

Mijn huis verkoop ik zelf & ik bepaal

Je hebt een verkoopprijs in gedachten maar bovenal een termijn waarbinnen de woning verkocht is. We horen het je zeggen “mijn huis verkoop ik zelf”. Waarschijnlijk had je geen rekening gehouden met een langere verkooptijd. Woningen staan gemiddeld tussen de drie maanden en zeven maanden te koop, maar dit kan in sommige gebieden nog langer duren.

Je wilt je huis zelf verkopen maar ook zelf bepalen op welke termijn dit is. Wanneer je via een makelaar verkoopt zal deze altijd voor de hoogste prijs gaan, zeker niet voor de kortste termijn. Zelf verkopen kan sneller gaan maar vaak moet je dan tevreden zijn met een lagere verkoopprijs.

ik verkoop mijn huis zelf - jesse

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Hoe verkoop ik mijn huis sneller voor de juiste prijs?

Er is nog een andere optie om je huis sneller te verkopen: via een belegger of investeerder. Ons bedrijf Zelfwoonhuisverkopen bemiddelt tussen verkoper en belegger. Wij zorgen voor de verkoop van je woning en doen dit zonder kosten te rekenen naar de verkoper. Vooraf bespreken we samen de prijs die jij in gedachten hebt en bekijken of er animo is onder de beleggers.  Wij nemen de gehele verkoop voor onze rekening, inclusief het opstellen van het koopcontract. Er komt geen makelaar tussen en je hoeft ook niet zelf te adverteren of op een andere wijze te promoten. Voordeel is dat je de woning direct verkoopt tegen een prijs waar je vooraf mee akkoord gaat.

Levert dit net zoveel op als zelf verkopen? Vaak levert het zelfs nog meer op omdat wij de markt kennen. Wanneer je haast hebt met verkoop van de woning, bijvoorbeeld door echtscheiding of verlies van werk, dan ga je voor een zo snel mogelijke verkoop. Dit leidt er ook toe dat je de woning tegen een lagere prijs verkoopt. Het huis sneller verkopen aan een belegger of inkoper kan in ons geval net zoveel of misschien wel meer opleveren.

Huis gedwongen verkopen en er in blijven wonen

Er zijn van die situaties dat je de woning gedwongen moet verkopen. Zonde want je wil eigenlijk in je eigen huis blijven wonen. Hier heb je veel herinneringen opgebouwd en je bent aan de woning én de omgeving gehecht geraakt.

Hoe verkoop ik mijn huis sneller en kan ik er toch in blijven wonen? Ook dan kom je weer bij een belegger uit. Omdat je huis na verkoop vaak verhuurd wordt, biedt dit voor jou ook mogelijkheden. Je kunt je net verkochte huis gewoon huren en er in blijven wonen. Erg prettig voor jou en je gezinsleden, want jullie hoeven niet te verhuizen. Ook ideaal wanneer je na verkoop van de woning met een restschuld blijft zitten en je hierdoor moeilijk ergens anders (particulier) kunt huren. Bovendien maak je geen extra kosten voor verhuizing want alles blijft hetzelfde.

Ik verkoop mijn huis zelf en wil direct geld ontvangen

Vrijwel overal werkt dit hetzelfde. Je verkoopt je huis zelf en ontvangt, zodra alles via de notaris geregeld is, het geld. Maar let op want wanneer je nog een hypotheek open hebt staan dan gaat het geld hiernaartoe. Het gedeelte dat overblijft is voor jezelf en blijft ook op je eigen rekening staan. Dit is vrij besteedbaar.

zelfwoonhuisverkopen

Je verkoopt je huis zelf aan een belegger/opkoper? Vaak is er dan wel de mogelijkheid tot een aanbetaling. Je ontvangt dan al een bedrag voordat de woning officieel verkocht is. Zo kun je alvast vooruit, bijvoorbeeld om een andere woning of verhuizing te financieren. Vraag vooraf naar de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact met ons op.

Waarom steeds meer mensen zelf hun huis verkopen

Werkwijze-eerlijke-prijs-zelfwoonhuisverkopen

Eerlijke prijs voor jouw woning

Werkwijze-zonder-kosten-verkoper-zelfwoonhuisverkopen-2

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Werkwijze-win-winsituatie-zelfwoonhuisverkopen

Géén makelaar nodig, dus ook geen kosten!

Werkwijze-aanpassen-situatie-verkoper-zelfwoonhuisverkopen

We passen ons aan jouw situatie aan

Werkwijze-discreet-en-snel-zelfwoonhuisverkopen

Snel, discreet en transparant

Wat is jouw huis waard?

Ontvang binnen 48 uur
een bod op jouw woning!

Bij ons kun je altijd vrijblijvend een bod ontvangen.